2016

ТРАДИЦИОНЕН КОЛЕДЕН БАЗАР В МОН
Научете повече за участието на СПГТ.


hr
Базар

  

   На 14. 12. 2016 г. Дико Томчев –  кулинарен консултант на Юниливър-България посети Софийска професионална гимназия по туризъм и връчи награди на учениците, спечелили първо и второ място на състезанието  UniChef junior, проведено  в периода  9 – 11 ноември 2016 г. по време на изложението за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване SIHRE. Наградените ученици са:
Христо Фильов от 12 в клас – първо място с награда купа и 500 лв. Първата награда включва и ваучер за 1000 лв. за покупка на професионално оборудване за училището.
Радослав Петков от 11 а клас – второ място с награда купа и 300 лв.
За пореден път  възпитаниците на Софийска професионална гимназия по туризъм показаха знания, умения, дисциплина, отговорност и професионализъм и достойно представиха своето училище.


В очакване на КОЛЕДА


От 1 септември 2016 г., МОН стартира работа по проект „Развитие на способностите на учениците и по-вишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетент-ности” – „ТВОЯТ ЧАС”.
      ОСНОВНАТА ЦЕЛ на Проекта е създаването на условия за повишаване потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на Средно образование, чрез извънкласно ДОПЪЛВАНЕ и НАДГРАЖДАНЕ на знанията, уменията и компетентности-те, придобити в рамките на задължителната подготовка в училище.

 • ОСНОВНИТЕ ДЕЙНОСТИ по Проекта са на-сочени към преодоляване на обучителни затруднения и работа по интереси.
 • СПГТ предлага на своите възпитаници извънкласни занимания в КЛУБОВЕ ПО ИНТЕРЕСИ в направленията:
  • Наука, техника и технологии; повече
  • Здравно образование и здравословен начин на живот;Гражданско образование; повече
  • Предприемачество;
  • Програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене; повече
  • Изкуства, култура и спорт. повече

В периода 9 – 11 ноември 2016 г. ученици от Софиийска професионална гимназия по туризъм взеха участие на изложението за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване SIHRE, което се проведе в Интер Експо Център. В зала №3, на международното изложение на БУЛПЕК преподаватели и ученици подредиха щанд с изработени в училището асортименти и рекламни материали.

image
image

Възпитаници на нашето училище работиха и на щандовете на фирма „Вера 94” и „Метроакадемия” по време на кулинарното събитие „GastronomiX”. По същото време се проведе кулинарното  състезание UniChef juniorХристо Фильов от 12 в клас спечели първото място и беше награден с 500 лв. + 1000 лв. ваучер за покупка на професионално оборудване за училището. Радослав Петков от 11 а клас се класира на второ място и получи награда от 300 лв. Учениците от Софийска професионална гимназия по туризъм с активното си участие в поредицата от събития на международното изложение SIHRE показаха умения, знания, дисциплина, отговорност и любознателност, и достойно представиха своето училище.

image
image

Репортаж за щанд на СПГТ на ЕКСПО, ще се излъчи в предаването „Потребителската кошница“ – Оживелите традиции по БНТ2 на 15.12. от 19.20 ч. и 17.12. от 13 ч. или тук.


„Bake off“ – най-сладкото телевизионно шоу, стартира през ноември. Участниците в него ще се състезават един с друг и ще приготвят изключително вкусни неща

Предаването се заснема в специално изградена шатра сред красивата природа и вековните дървета на Парк-музей „Врана“.

Водещи ще са Алекс Раева и Рафи. А участниците ще бъдат оценявани от шеф Юри Балталийски – изкусен майстор сладкар с над 20-годишен опит в световна хотелска верига, и шеф инж. Юлия Панджерова – истински вдъхновител за стотици млади хора, превърнали приготвянето на храна в своя професия.     


   На световното първенство по самбо за юноши в категория до 87 кг, състояло се през м. октомври 2016 г. в гр. Плоещ, Румъния, ученикът от СПГТ Ивайло Димитров, възпитаник на Спортен клуб „Локомотив“ София, завоюва призовото III-то място.


vip-2016w

Випуск 2016 На добър час!

vip-2016f2

Лицата на ХХ-ти век изложба   I-ва част

повече

       Историята никога не е била само числа, дати и хронология, които притесняват ученика с монотонно редящи се едно след друго значими събития. Стара истина е, че зад големите факти – в т. ч. национални триумфи и катастрофи, технически нововъведения и научен прогрес, явления на масовата култура и др. – стоят бележити личности. Задача на учениците от 10 „А“, „Б“, „В“ и „Г“ клас бе, в рамките на самостоятелната си подготовка за часовете по история, да се запознаят с- и откроят приноса на онези личности от историята на XX век, които ги вълнуват, вдъхновяват и респектират с примера си. Резултатът е една интересна смесица от имена, съдби и интереси, преплитащи политика, изкуство, наука и спорт.

Седмица на СПЕЦИАЛНОСТТА


65 години СПГТ


На 11 май 2016 г. бе честван 65-годишен юбилей на СПГТ

Дейности и мероприятия по този повод

Състезания – Презентация на Туристически продукти

      Състезание между 9-тите класове


 • Кухнята на ХХ век
  По повод 65-тата годишнина на Софийска професионална гимназия по туризъм, в рамките на „Седмица на специалността“ (11-15 април 2016 г.) и „Ден на отворените врати“ (16 април 2016 г.), в учебния кафе-ресторант на гимназията беше открита изложба на тема „Кухнята на XX век“. С участието на ученици от 10-тите и 11-тите класове, под ръководството на г-жа Йоанна Нинова (младши учител по „История и цивилизация“ и „Национално културно-историческо наследство“) бяха събрани и изложени над 60 предмета от дърво, метал, стъкло и пластмаса. Идеята на проекта бе възпитаниците и гостите на гимназията да се запознаят, или си припомнят, атмосферата и духа, които носят предметите, характерни за кухнята на XX век. Паралелно с това учениците, включили се в проекта, имаха възможност да влязат в ролята на изследователи и като такива да проучат интересни артефакти от пространството на домашната кухня.


   Разлог


   На 14 и 15 март, 2016 г. в гр. Разлог се проведе Регионалното състезание „Най-добър млад готвач, сервитьор, барман и сладкар“.
   Призови места за СПГТ-знаещи и можещи 
   На учениците и техните ръководители – ЧЕСТИТО!